neděle 30. dubna 2017

Návyk měsíce května: HÝBAT SE!

S novým měsícem máme i nový tzv. Návyk měsíce, kterým je - HÝBAT SE!
Jo, jo, uf uf, už je to zase tady :)


Někdy se takovému zaneprázdněnému a unavenému rodiči nejspíš dělá nevolno při představě, že by ke své každodenní sestavě s prádelními koši, vysavači a mopy, hrnci, nákupními taškami a dětmi měl ještě přidat pohyb navíc.
Zejména noví fanoušci FlyLady (a Marly, která, mimochodem, nevypadá jako aktivní sportovkyně, stejně jako já) mohou být překvapeni, nebo tento návyk jim (v kontextu snahy udržovat domácnost čistou a uklizenou) nemusí dávat na první pohled smysl.


Na druhý pohled je ale pravdou, že koncept FlyLady se snaží o dosažení celkové rovnováhy a vede své příznivce k tomu, aby do pořádku nedávali jen svou domácnost, ale i svou duši a tělo, protože bez jednoho není možné druhé - ukažme si to na příkladu: zanedbávání úterní a nedělní mise (psychohygiena) vede k vyhoření a nechuti, zanedbávání pohybu zase k bolestem zad, ty potom k omezení hybnosti. S nechutí do práce i do života, únavou a bolavými zády se pak stává každodenní rozvrh jedním velkým a vyčerpávajícím bojem - vím o tom své, bohužel!
Proto nikdy nepřeskakujte úkoly, které vás nabádají k tomu, abyste pro sebe udělali něco dobrého, přínosného, příjemného, nebo hezkého.

A nyní více k novému návyku. 
Nemusíte začít běhat, jako byste trénovali na půlmaraton, ani cvičit 90 minut v posilovně. Zapomeňte na všechny teorie, které jste kdy slyšeli nebo četli o tom, že cvičení má efekt jen tehdy, strávíte-li 40 minut v aerobní zóně, půl hodiny posilujete a 10 minut protahujete. Přesně tyto teorie spoustu lidí odrazují od pohybu, protože si myslí, že pak nemá smysl se hýbat míň, kratší dobu nebo v menší intenzitě. 
Omyl - všechno se počítá - chůze pěšky, stoupání do schodů, protahování doma na koberci, tanec, poskakování!

Zvláště ze začátku, kdy může být cílený pohyb obtížný a nepříjemný, vám může pomoct "obyčejný" tanec. Pusťte si rádio nebo si připravte pásmo oblíbených 3-5 oblíbených skladeb v tanečním rytmu a zatančete si (mezitím co se vám třeba vaří brambory, nebo dopere pračka). Nešlapejte zelí na místě, hezky to rozbalte, zapojte celé tělo, uvolněte se a užijte si to, uděláte dobře vašemu tělu, hlavě i srdci, aniž byste měli pocit, že makáte! :)

Pusťte ke slovu svoje vnitřní dítě a blbněte, jako když vám bylo 9:
  • Víte ještě, jak se skáče guma? 
  • Co švihadlo? (a odříkávání "štééé-stííí-neště-stíííí-lááá-skáá-manžel-stvííí" :D).
  • Skákání panáka. 
  • Hulahoop. 
  • Fotbálek nebo "vybika" s dětmi.
  • Overball. Že leží od porodu ladem někde vypuštěný?
  • Dělání žabáků, nebo hvězd.
  • Trampolína.
  • Šplhání, apropos, kdy jste naposledy vylezli na strom, dýchali jeho vůni, poslouchali šumění listů, zpěv ptáčků a koukali na svět z výšky?
  • Skákání po jedné noze (kdo doskáče do Alberta po jedné noze? - tohle raději jen v doprovodu dětí, nedělejte to sami, pokud nemáte pohledy okolí mimořádně na háku :D).

Ehm, poznámka - některé výše uvedené blbinky mohou být skvělá zkouška vašeho pánevního dna. Pokud moc netěsní, můžete hned přidat jednoduché cviky na jeho posilování! Najdete je na Google, kde jinde.

Skvělé reference na takové to domácí kroucení mám i na Tiffany Rothe a její workouty, cvičení s ní není tak "ambiciózní a seriózní" jako s jinými trenéry, má zábavnou choreografii a sestavy netrvají dlouho.

Máte jiný tip na radostný a chytlavý 15 minutový pohyb? Podělte se s ostatními v komentářích tady nebo na FB!

A protahujte se, hýbejte a dýchejte, ať jste v pořádku! :)

15 komentářů:

  1. Díky za nový návyk měsíce, je teď pro mě velmi aktuální! Snažím se o něj sama od sebe už pár týdnů, ale stále se nedaří, teď jsem zrovna tak nastydlá, že nic neudýchám a hned kašlu. Nicméně potvrzuji doporučení na videa od Tiffany Rothe :-) a poslední dobou jsem si zamilovala jogu...na youtube se najde také spousta i krátkých videí, například kanál StillOnTheWay, ten je můj naprosto neojoblíbenější.

    OdpovědětVymazat
  2. 20 minut HIIT workoutu, sestavy si vymýšlím sama. Rychlé, zábavné. Kdo se ke mně přidá? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K HIIT se dostaneme příští týden v rámci hubnutí. Už se těším!

      Vymazat
    2. No to bude jako na zavolanou. Už jsem jako koule (na tu se blbě šije) a pořád se zadýchávám. Potřebuji to jako sůl.

      Vymazat
  3. Za 30 dní mám termín porodu, hýbání se je dobrý nápad... jenom to musím správně dávkovat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak porod uz mam za sebou male je 15dni dnes takze i ja ho musim davkovat😊

      Vymazat
  4. přidávám tip: v pohodě zvládnutelné 10-ti minutovky od Danči :-) https://www.youtube.com/user/skolahubnuti/playlists

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,já doporučuju POPSUGAR na youtube. Mají videa od 5 minut do hodiny, většinou jedna z holek ukazuje verzi pro méně pokročilé a Anna Renderer vás svým úsměvem nakopne líp než panák :-) Zadat můžete třena POPSUGAR 5 min nebo část partie (arms, legs…). Já jedu většinou podle času, půl hodinu mi děti dopřejí málokdy, ale těch 5-10 minut je taky super :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já můžu doporučit český projekt mladých blogerů. Jmenuje se FitFabStrong, najdete ho na internetu. Jedno cvičení nezabere víc jak 30 minut. Střídá se jóga, tanec a posilování. Je to super a zdarma :)

    OdpovědětVymazat
  7. Doporučuju krátká videa s Cassey, dají se kombinovat a můžete si sestavit libovolně dlouhé cvičení. Je to pop-pilates, takže super i na to pánevní dno, záda a srovnání těla po dětech. Když se přihlásíte, posílá do mailu každý měsíc nový tréninkový plán.

    https://www.blogilates.com/workout/

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, já se do toho opřela v bazénu, aquapark mám 10 min. chůze od bytu. Dneska jsem si zrovna koupila permanentku, chodím 2x týdně cvičit ve vodě, sice je to cvičení pro seniory, ale já kvůli práci nemůžu odpoledne nebo večer, takže se prostě přidám k seniorům a jedu úplně naplno. Jinak na domácí cvičení miluju Fitnessblender, dá se tam navolit, co člověk chce, kolik času má atd. a vylezou videa. https://www.fitnessblender.com/videos

    OdpovědětVymazat
  9. Super tip! Já nedávno koupila dětem, ale i sobě ortopedický chodníček - jsou to takové čtverce puzzle s různým povrchem, a skvěle to stimuluje klenbu, lze na tom i cvičit a pro všechny je to zábava i přínos :-) Jinak výborné je na posílení středu těla lezení po čtyřech :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Yoga with Adrienne mě hodně baví, navíc akždý měsíc zveřejňuje kalendář, kterého se člověk může držet.

    OdpovědětVymazat
  11. Teď to sice není aktuální, ale třeba se to někomu bude hodit v budoucnu. Pěkné cvičící programy má FitFab. Jsou dostupné zdarma na webu/YT a můžete si vybrat, který Vám vyhovuje. https://fitfabstrong.cz/

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.