neděle 5. února 2017

FlyLady 6. - 12.2.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Končíme návyk měsíce - Debordelizace 15 minut denně
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 6.2.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


První misi tohoto týdne spojíme s novým návykem měsíce a zaměříme se na hotspoty v kuchyni. Ty bývají různé: okenní parapet, barový pult, vrch mikrovlnky, etažéry, pracovní desky, poličky a jídelní stůl. Obkládány bývají vším možným - papírky, účtenkami, kartičkami, sponkami, letáky, nabíječkami, víčky, špunty, léky, kuchyňským náčiním (které nejde uklidit, protože má své místo moc vysoko nebo moc daleko), plastovými krabičkami (vlastními i půjčenými), zavařovačkami (které najdou uplatnění už za půl roku....). ;)
Takže budíka na 15 minut a třídíme a vyhazujeme. 

********************************************************************************

ÚTERÝ 7.2.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (jarňáky, Valentýn, velikonoční pobyty atd.)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes přijde na řadu mikrovlnka zevnitř. Nezapomeňte na starý dobrý trik s horkou vodou a citrónem: na pár minutek dáme povařit misku s vodou a citrónovou šťávou, po zapípání necháme ještě krátce působit páru na stěny trouby. Mezitím utřeme povrch a dvířka, vyleštíme madlo a ovládací knoflíky nebo dotykový panel. Potom opatrně vyjmeme misku s vodou, troubu vytřeme dočista a dosucha a umyjeme i otočný skleněný talíř.
Na případné rezistentní připečené nečistoty vyzrajete jedlou sodou s citrónovou šťávou, působí podobně jako tekutý písek, s tím rozdílem, že po umytí trouby můžete rovnou ohřívat pokrmy.

 
********************************************************************************

STŘEDA 8.2.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: vemte houbičku a šetrný přípravek a očistěte otisky prstů a zbytky stolovacích nehod v okolí jídelního stolu. Dále vemte sprej na okna a utěrku a utřete okno zevnitř. Jen zevnitř. Zafuněná a oťapaná místa.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 9.2.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: vymýt odpadkový koš. Znáte tu situaci, kdy pytel uvnitř občas sklouzne z obvodu, nikdo si toho jakoby nevšimne a věci se dál hážou dovnitř? To se prostě stává, a tak dneska koš důkladně vymyjeme, vysušíme a založíme nový pytel. "S láskou v srdci a písní na rtech" (jako Berta).
Pokud má koš víko, nezapomeňte i na něj.


*********************************************************************************

PÁTEK 10.2.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne:
Dneska se trochu přikrčíme a podíváme se zespoda nahorů na horní skříňky nad pracovní deskou. Jak to vypadá v místě, kde se pracuje s mixérem, kolem plotny, nad dřezem? Nejsou tam milióny zaschlých kapek? Natočte si trochu horké vody do dřezu, kápněte jar a spodky skříněk vydrbejte. Dodržujte limit 1/4 hodiny. Pokud máte kuchyň větší (nebo špínu trochu rezistentnější), tak si práci rozdělte do více dnů.


*********************************************************************************

SOBOTA 11.2.

Den volna pro rodinu. Věnujeme se dětem, partnerům, rodičům, přátelům, jezdíme na výlety, pořádáme oslavy, navštěvujeme se.

*********************************************************************************

NEDĚLE 12.2.

Dnes je neděle, další den volna, který FL velí věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, povznášejícího, odpočinkového a radostného, se stejným nasazením, jako byste to dělali pro druhé.

Odměňte se za uplynulý týden, zasloužíte si to!

*********************************************************************************

4 komentáře:

  1. Áá nelíbí se mi čtvrteční mise.. Třídíme odpad - máme 4 koše :D Ale je pravda, že už to všechny potřebují jako sůl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ctvrtecni misi jsem si presunula na dnes, pripadne nejpozdeji v utery, kdy nam vyvazi popelnice a vse udelam pri jednom :)

    OdpovědětVymazat
  3. Uff.. Koš je umyty od soboty, mikrovlnka ta sa mně netýká, ale místo toho uklizím kuch.skříňku se sladkostmi.. Jsou tam i poklady staré několik let, co opravdu nikto nejí, ale pořád se to skladuje.Ale jsem rozhodnutá nedělat z nášho bytečku skládku nepotřebých věcí ani jídla. Ta debordelizace mi sedla.. Hurá do toho!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer Fi, v sobotu som Vám poslala potvrdenie o zaplatení objednaného tovaru (diár 2017)zo dňa 5.1.2017, ako aj potvrdenie prijatia objednávky od Vás na oba kontaktné e-maily Vášho blogu. Už celý mesiac nemám žiadne informácie o stave mojej objednávky a keďže na na e-maily nedostávam žiadnu odpoveď, pokúšam sa nakonaktovať na Vás aspoň týmto spôsobom. Veľmi Vás týmto prosím, neignorujte moje otázky ohľadom objednávky, od ktorej už prešiel mesiac. Pochopte, prosím, že sa len dožadujeme niečoho, na čo mám právo. Tovar z Vášho e-shopu som si riadne objednala aj zaplatila, ale už vyše mesiaca som bez tovaru i peňazí a najmä bez akejkoľvek odozvy od Vás. Ako som už písala niekoľkokrát, som fanúšičkou Vášho blogu, rada si z neho beriem inšpirácie, tešila som sa na skvelý, originálny diár. Nerozumiem, ale Vášmu správaniu ohľadom môjho problému. Ešte raz Vás týmto prosím o vyjadrenie sa k stavu mojej objednávky č.2016000723. Ďakujem. Naďa

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.