neděle 20. září 2015

Sezónní výměna šatníku na podzim

Končí nám kalendářní léto a ačkoli ještě včera padaly teplotní rekordy, brzkému nástupu podzimu už nic nezabrání. Navzdory slibným meteorologickým předpovědím je jedno jisté: letní oblečení nebudeme přibližně půl roku potřebovat.




Melouny a jahody střídají jablka a dýně, ledovou tříšť svařák a čaj s rumem i bez, nachlazené bílé a růžové ustupuje teplejšímu červenému a tenká tílka a krátké šatičky zase softshellu a vlně. Jen je odněkud vyšťárat a připravit do skříní! Nastupuje proto často otravná sezónní rutina: výměna části šatníku.
Jako každý podobně nezáživný projekt si i tento ráda dělím do stravitelných menších částí, ideálně do několika dní.

Tento týden je FlyLady v zóně ložnice, proto jsem se rozhodla spojit výměnu šatníku s misemi tohoto týdne a rozdělila ji do pěti částí - nejen podle pěti dní, ale i podle skupin oblečení, ve kterých bývá obvykle uloženo ve skříni:

1. vyklizení vrchních dílů oblečení, tzv. topů: tílek, triček s krátkými rukávy, tunik, halenek, košilí, tenkých svetříků
2. spodních dílů jako jsou tenké sukně, kraťasy a šortky, tříčtvrteční a příliš tenké kalhoty

3. letních šatů, kabátků a sáček

4. letních bot (žabky, sandálky, plážové pantofle, příliš vykrojené balerínky) a letních doplňků (slamáky, šátky, plavky; nechávám si jedny sportovní vcelku na návštěvy bazénu) 

Vytažené oblečení je potřeba většinou ihned projít, čisté a bezvadné kusy pečlivě zabalit a připravit k uložení.
Vše co je obnošené, zežmolkované, nekompletní, nepadnoucí, nenošené nebo neoblíbené, dále likvidovat podle obvyklého klíče: připravit k vyhození, věnování nebo prodeji.

 
5. pátý den přichází na řadu 5. část, kdy se protřídí zbytek oblečení a věci určené k uskladnění se uloží. Tašku s věcmi k odnosu do charity je nejlepší připravit rovnou třeba do kufru auta, stejně jako věci určené k věnování (a při nejbližší příležitosti odvézt). Oblečení určené k dalšímu prodeji pak co nejdříve nafotit a dát postupně do inzerce (do doby, než se rozprodá, je ukládám do v boxu v úložném prostoru manželské postele). 

K bodu 5 náleží ještě jeden speciální úkol týkající se dětského oblečení. Část výbavy po starších dětech totiž časem zdědí mladší dítě, oblečení po nejmladších zase už obvykle nenajde v rodině využití, což znamená, že velká část věcí jde z domu a část se musí na příští sezónu až několik let velmi dobře uložit a udržet v ní přehled. Čtěte dál!

Velmi dobře uložit
Tady bych ráda připomněla genialitu vakuovacích pytlů. Pomůže vám nejen vyřešit problém s nedostatkem nebo kapacitou úložných prostor, protože dokáží stlačit objem uloženého šatstva až o 75%, ale zároveň řeší problém s vlhkostí a hmyzem.


Pokud máte doma nenechavé kočky nebo pejsky a hrozí, že by si z cupování pytlů udělali oblíbenou kratochvíli, pak zavakuované pytle vložte ještě do plastových úložných boxů s víkem a zámkem a máte po starostech. Pytle prodává Ikea, Tchibo, hobbymarkety a spousta eshopů. Googlete!


Sejde z očí, sejde z mysli
O oblečení to platí dvojnásob. A o oblečení, které je uložené někde na půdě, sklepě nebo dně úložných prostor, to platí snad stonásob. Pokud se chcete vyhnout situaci, že za 2-3 roky nenajdete oblečení po starším dítěti, nebo si nebudete schopni vybavit, zda máte nějaké oteplovačky na figuru velikosti 98 a nožku o stélce 20cm, inventarizujte! Trocha administrativy vám zabere jen pár minut a ušetří spoustu věcí, nervů a peněz.
Aby byla taková inventarizace snazší, použijte jednoduchý seznam, který se osvědčil mně. Je ke stažení ZDE, dá se upravovat, návod na něj snad není potřeba ;)

A ještě jeden tip - pokud si seznámek zalaminujete, můžete na něj psát permanentním fixem do aleluja a používat opakovaně přibližně asi 105 let, to jde, ne ;)



Nezbývá než vám popřát příjemné, rychlé a nepracné přehození šatníku a krásně barevný a teplý podzim!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.