čtvrtek 4. června 2015

Přípravný speciál před dovolenou - díl 4.

Dobro došli! Vítejte zpět u 4.dílu věnovaného přípravám na dovolenou :)

Máme všechno pěkně zařízené, připravené a zkompletované a čeká nás balení kufrů. Sranda, pokud je nám 20, cestujeme single a potřebujeme jen plavky, šatičky a ochranu (před sluncem ;)).
Stres, pokud je nám o dvacet víc, cestujeme s dětmi a musíme s sebou vzít prakticky všechno, co není doma přimontované napevno!

Základem balení je tedy balit úsporně.
Zjistěte, zda budete mít v cíli možnost prát (prádelna s pračkami na žetony nebo pračka v apartmánu). V kombinaci s teplou destinací to znamená o hodně méně oblečení.
Na to se mi nejvíce při balení osvědčily vakuovací pytle menšího formátu, které naprosto fantasticky smrsknou hromady oblečení do balíčků, a můžu svršky rovnou před zabalením roztřídit (třeba na každý den nebo na každého člena rodiny). Je však třeba počítat s tím, že věci dorazí do cíle trochu pomačkané (většina se sice zase rychle vyvěsí, ale len nebo hedvábí nikoli) a rozhodně je potřeba se přesvědčit, zda budu mít k dispozici vysavač i při balení na zpáteční cestu; v hotelech, penzionech a apartmánech to zpravidla není žádný problém, při pobytu v kempech už to může být krapet horší ;)
Na cestu letadlem pytle nedoporučuji z důvodu pečlivých letištních kontrol u některých letů nebo aerolinek; pokud to risknete a stane se vám, že vám kufry vybalí a pytle povyskočí jako popcorn, neztrácejte nervy a zkuste oběhnout přilehlé butiky nebo bary a požádat obsluhu o zapůjčení vysavače za malé všimné, pokud nepocestujete do zemí třetího světa, máte značnou šanci na úspěch.
helou, kde tu máte lux?
Zavakuované pytle nezapomeňte označit pro lepší orientaci, přece jen po odsátí lehce změní podobu a kdo se v tom pak má vyznat!

Pokud pytle nemáte nebo nebudete brát, pak balte tak, abyste v kufru zaplnili každou skulinu. Pro jednou zapomeňte na komínky a vrstvěte. Nápomocné může být toto názorné video:



Takto můžeme pobalit většinu tašek a kufrů.

Dodatek: 

Kosmetika
Doporučuji projít koupelnu a zužitkovat všechny pytlíčky se vzorky kosmetiky, které se nasbíraly z časopisů, nebo z obchodů. Pokud vzorky nemáte, pořiďte si v drogérii malé cestovní balení šampónů a gelů (prodává Rossman, DM, Teta...) anebo si odlejte dávky do malých lahviček od jiných produktů.

Léky
nadávkujte si do lékovky všechny dlouhodobě užívané léky na celou dobu dovolené (s rezervou, kdyby se vám pobyt protáhl). Při cestě do ciziny s sebou vemte příbalové letáky, pro lékaře bude v případě potřeby důležité vědět, jakou účinnou látku obsahují (bývá uvedeno v latině).
Pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním, je dobré vozit s sebou stručný záznam z vaší zdravotní dokumentace v angličtině, ošetřujícímu lékaři to usnadní další postup.

Zbývají příruční zavazadla. 

Pokud letíme, vystačíme si s podstatně méně věcmi. Na palubu beru obvykle:
  • doklady a peněženku
  • občerstvení pro děti 
  • vlastní čtivo 
  • drobnější hračky (busy bags)
  • tablet s pohádkami
  • hygienické potřeby - vlhké ubrousky, menší ručník a zubní kartáčky při nočním a delším letu
  • svetr - klimatizace v letadle bývá někdy nepříjemná a zvláště po zpátečním letu z tepla bývá první kontakt s rodnou hroudou dost drsný, zvlášť v noci a brzy poránu, takže buďte připraveni a vybaveni.

Na cestu autobusem či vlakem doporučuji v podstatě totéž, snad jen více jídla a tekutin, více svršků a leckdy bodne i lehčí deka a podhlavník - vše se odvíjí od délky jízdy a složení pasažérů.

Při cestě autem se v příruční zavazadlo mění celá kabina vozu. A ze mě coby člověka na místě spolujezdce se pak stává navigátor, DJ, food & beverage manager, animátor a mediátor a chci mít tudíž vše jasně pohodlně uspořádané, (aniž bych byla obložená jak bageta a zkroucená jak paragraf), abychom já i celá posádka přestály cestu bez větší újmy a zbytečných zastávek s přehrabováním kufru/ů.

My jsme čtyřčlenná  rodina a při cestě autem nakládáme vůz podle schématu níže:

1- nabíječky a telefony, drobné mince, CD
2 - kapesníky, žvýkačky (dříve dudlíky)
3 - pouzdro s doklady, itinerář, složka se vším na dovolenou, foťák
4 - taška se čtením a pytel na odpadky
5 - nápoje
6 - tablet/DVD přehrávač
7 - kapsáře s knihami a drobnými hračkami
8 - termotaška s jídlem a pitím, kde jsou připravené svačinky na každého pasažéra
9 - taška s knížkami a  zábavou pro každé dítě
10 - taška se svršky a hygienickými potřebami, pokud máme po cestě sjednané přespání při dlouhých cestách, potřebujeme se převléct nebo vyčistit zuby, plus deky na přikrytí dětí
V zavazadlovém prostoru jsou pak samá...zavazadla! ;)






Nakoukněte na Pinterest, kde jsem připravila pár prvních pinů s nápady na balení svačinek (a jejich složení) a tašek s dětskými aktivitami na dlouhou cestu.
Třeba se některý tip zalíbí i vám a zpříjemní tu vaši :)

V příštím díle si všechno shrneme a projdeme si závěrečný checklist před odjezdem.

3 komentáře:

  1. Dobry den.Moc dekuji za super navody na dovolenou.Presne to budu letos potrebovat.Hezky den.Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že se vám to hodí :) Krásný den i letošní deovolenou! :) Fi

      Vymazat
  2. Hezký den! Chci Vám strašně poděkovat za Váš blog, díky za ten čas a práci, kterou tomu věnujete,přiznám se,že se mi teda ještě stále nedaří plnit denní plány, ale díky Vám jsem se již pustila do několika debordelizací (a že mě jich ještě čeká:-D ), ale opravdu doufám, že se mi podaří najet na denní, týdenní rutiny, protože v tom fakt vidím smysl...strašně mě štve to nárazové uklízení, když se mi podaří odevzdat děti....a to hledání všeho možného...aúúú..organizace je u nás úděsná....já bych si Vás chtěla vypůjčit domů:-D Omlouvám se za dlouhý a trošku off topic příspěvek, původně jsem totiž chtěla poděkovat za tento speciál a vyjádřit naději,že si ještě přečtu 5.díl této série, zítra už vyrážíme na dovolenou:-)))
    Krásné léto!!! A díky,že jste! Pavla

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.