neděle 7. června 2015

Návyk měsíce: správný pitný režim

Už pár dní máme nový návyk měsíce června, kterým je tentokrát pitný režim.... a já dodávám: SPRÁVNÝ pitný režim.


O tom, že je potřeba pít, nikdo nepochybuje - přesto mnozí z nás pijí buď málo, nebo pijí nevhodné nápoje (limonády, sladké šťávy, silné minerálky, káva), případně pijí příliš a zatěžují ledviny a oběhový systém (tím nemám na mysli excesivní požívání alkoholu).

Stanovení ideální míry příjmu tekutin se odvíjí od naší váhy, jídelníčku, fyzické zátěže a počasí, je proto ošidné někomu doporučovat dané fixní množství; budete mít odlišnou spotřebu v létě i v zimě, při konzumaci tekuté stravy (polévky, smoothies) a určitě jinou než vaše kamarádka, která má o 20 kg víc nebo míň!

Pokud se však budeme držet teorie, že dospělý člověk by měl při normální okolní teplotě kolem 20°C přijmout 0,5 litru na každých (i načatých) 15 kg naší hmotnosti, pak nám vychází, že 60kilová žena by měla vypít 2 litry (60 : 15 = 4,0 x 0,5 = 2 litry).

Znovu: konečné množství bude záviset na výdeji energie a okolních podmínkách, čili pokud budete cvičit nebo fyzicky pracovat, přidejte si, stejně tak tehdy, pokud víc solíte, jíte hodně vlákniny nebo pijete kávu.

Pijte čistou vodu, slabé minerálky a čaje. Koly, limonády, sirupy, džusy atd. zkuste pokud možno úplně odbourat.
Pití si rozložte do celého dne tak, abyste pak nedoháněli svoji denní normu nárazově a na noc.
Pokud zapomínáte, můžete si dát plnou láhev na stůl v práci nebo doma a permanentním fixem si udělat na obalu stupnici po 2dcl a když si ke každé dvoudecce připíšete i hodinu, neztratíte přehled, kolik jste už vypili a kolik ještě ideálně zbývá, anebo si můžete dát na viditelné místo cedulku s několika pohárky a v průběhu dne odškrtávat jeden po druhém.

No a pokud si tykáte s appkama, pak si můžete vybrat jednu z řady takových, které hlídají pitný režim za vás. Pro android máte na výběr tady a pro iOS jsem našla jen jednu českou tady.

Máte jiný tip nebo fígl? Podělte se! :)

Na zdraví a hlavně s mírou! ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.