středa 27. května 2015

Přípravný speciál před dovolenou - díl 2.

V prvním díle přípravného speciálu jsme si nastínili hlavní body organizace před odjezdem na dovolenou, které se týkaly především dokladů a rezervací. Následně jsme s rodinou či "spolucestujícími" probrali předběžný program a než přejdeme k balení kufrů, pěkně si všechny ty důležité informace zaneste na jedno místo, tak jako by to pro vás udělala cestovka.








Kromě toho si zjistěte maximum informací o místě pobytu, to platí zejména pro cesty do zahraničí. Věnujte trochu času vyhledávání na internetu a zajistěte a sepište si následující kontakty:
  • kontakt na aerolinky nebo přepravce (cestovní kancelář) a to jak doma, tak v místě pobytu
  • přesný název, adresa a telefon vašeho ubytování
  • místní turistickou informační centrálu. Zapište si její telefonní číslo a otvírací hodiny a web. Ten vás může před odjezdem informovat o přesnější předpovědi počasí, chystaných místních akcích, dopravní situaci (uzavírky silnic, objízdné trasy) atd. a může vám pomoci najít jiné ubytování, pokud vás po příjezdu potká nějaké nepříjemné překvapení.
  • místní tísňovou linku
  • nejbližší zdravotnické zařízení, totéž i pro zvíře
  • kontakt na českou ambasádu 

Pokud projíždíte více zeměmi, mějte kontakty i v tranzitních zemích, to se týká zejména tísňových linek, asistenčních služeb a českých ambasád. V případě potřeby jistě zaznamenáte velkou ochotu místních s pomocí, ale pak můžete zaplatit mnohem víc, než byste museli ;)

Tak a nyní můžeme přejít k zábavnější části a tou je sestavení itineráře a to jak cestovního, tak pobytového.

Náročnost cestovního itineráře se bude odvíjet od způsobu dopravy - pokud jedete autem s navigací, postačí zaznamenat si jen pár odpočinkových, občerstvovacích a tankovacích bodů po cestě, složitější itinerář bude v případě letů s přestupy, cest vlaky, navazujícími trajekty nebo auty z autopůjčoven. Pak je potřeba si každý čas, číslo a rezervační kód pečlivě zaznamenat do jedné přehledné tabulky; zmatky, listování složkou a přebíhání od jednoho gateu k druhému necháme scénáristům těch praštěných komedií, jejichž protagonisti jsou nemožní a chaotičtí až hrůza ;)

Pobytový itinerář pak bude vypadat vlastně velmi podobně jako kalendář a bude obsahovat naplánované aktivity na každý den dovolené, rezervační údaje dopředu zamluvených akcí nebo procedur, otvírací hodiny výletních cílů a další poznámky, které se k programu vztahují.

Pokud si nevíte rady s formou takového itineráře, připnula jsem vám do Pinterest alba několik vzorů pro inspiraci i ke stažení a úpravě k obrazu svému.

Děti pak třeba můžou pomoci a vylepšit váš rodinný dovolenkový plán vlastními malůvkami nebo vybarvením některých polí, takový poklad pak může bezvadně zdobit vaše dovolenkové fotoalbum.

Pro tento díl vše, příště přijde na řadu cestovní lékárna a balení kufrů!

2 komentáře:

  1. Děkujeme za tipy, letos poprvé pojedeme se synem do zahraničí a na Vašem blogu je vše pěkně přehledné :-)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.