pondělí 25. května 2015

Přípravný speciál před dovolenou - díl 1.


Je to jako včera, kdy byly zimní prázdniny a na dveře klepou už ty letní. Děti se strašně těší a mně se vrací vzpomínky, jak moc jsem se v dětství těšívala já. Ti motýlci v břiše mi vlastně zůstali až do dospělosti, akorát od doby, co s sebou na cesty bereme naše děti, se to třepetání motýlích křídélek proměnilo spíš v převalování kamínků.
Nikdy není možné zajistit 100% jistotu klapnoucí dovolené, protože jsou věci, které nemůžeme ovlivnit. Pokud se ale něco nevyvede díky vyšší moci, snáším to kupodivu o mnoho lépe, než když vím, že tu skvrnu na kráse v podobě nějakého nesouladu nebo zbytečných dodatečných manévrů jsem mohla rodině i sobě ušetřit, kdybych věnovala přípravě víc pozornosti.
Postupem času jsem se dopracovala k cestovnímu manuálu, o který se chci tento týden podělit se všemi, koho ještě v polovině cesty nebo letu polévá horko a přemýšlejí, jestli mají všechno, mají toho dost a jsou na všechno připraveni ;)


Přípravný speciál vám v pěti dílech pomůže zkompletovat doklady a zajistit všechny včasné rezervace, program a cestovní itinerář, kontaktní seznam, pobalit cestovní lékárnu, jídlo a zavazadla a vytvořit závěrečný checklist nejen pro hladčí odjezd, ale i návrat.

Začneme první fází příprav, kdy nám do odjezdu zbývá dost času, ideálně nejméně měsíc.

Na úplný začátek doporučuji založit si novou složku - např. 2 - 4 kroužkový pořadač s úzkým hřbetem a ohebnými (kartonovými nebo PVC) deskami a závěsné euroobaly plus rozdělovače (poslouží i proužky post-it). Hodit se vám bude i závěsná obálka (formát A5 stačí) se zipem nebo patentkem, který bude držet vnitřní obsah pěkně pohromadě. Do této obálky později dáte pasy, letenky nebo jízdenky, ubytovací voucher, prostě vše, co budete potřebovat mít po ruce na cestě, aniž byste museli tahat v náručí celé desky - budete na dovolené, ne na služebce ;)

Do pořadače budete postupně vkládat veškeré informace k vašemu pobytu. V tuto chvíli to nejspíš bude rezervace ubytování, jízdenek nebo letenek a první doklady o zaplacení.
Ty rovnou připínejte vždy k předmětu platby a pokud máte přísně stanovený rozpočet na celou dovolenou, sepisujte si do samostatné tabulky jednotlivé výdaje, tak, abyste měli stále přehled o zůstatku.

Co zařídit hned?

Hlavní náležitosti

  • V první řadě je potřeba zkontrolovat platnost pasů nebo občanek a případně zažádat o nové.
  • Zažádat o víza, je-li třeba (cestovky zpravidla zařídí, ale ověřte si to).
  • Zvážit doporučená a podstoupit povinná očkování a totéž se týká i vašeho zvířete, pokud ho berete s sebou. V takovém případě důsledně prověřte všechno náležitosti kolem transportu a pobytu zvířete, nezapomeňte, že i Slovensko je zahraničí a veterinární předpisy bývají přísné.

Pokud zvířátko zůstane doma, požádejte někoho blízkého o opatrování po celou dobu.
Pokud doma žádný živý plyš nemáte, máte určitě alespoň pokojové květiny, balkónové truhlíky anebo rovnou celou zahradu, která taky bude potřebovat svoji péči.
Domluvte se proto co nejdříve s někým, komu důvěřujete a můžete ho touto starostí pověřit, abyste s tím v daném termínu mohli oboustranně počítat.

Pokud jedete na dovolenou autem, podívejte se na datum poslední servisní kontroly a platnost STK, vše by mělo být ve 100% stavu. Pokud není, objednejte se hned do servisu, čekací lhůta někdy může být delší, tak to neodkládejte. Nechte si zkontrolovat brzdy a seřídit světla, doplnit všechny provozní kapaliny, vydesinfikovat klimatizaci, vyměnit stěrače, pokud jsou opotřebované a nechte odstranit jakékoli neduhy. Zkontrolujte expiraci autolékárničky, povinnou autovýbavu a přihlédněte i k předpisům v tranzitních zemích (poradí ambasády nebo ÚAMK).
Těsně před odjezdem si pak už jen dofouknete tlak v pneumatikách a dotankujete (připomenu v závěrečném checklistu).
Pokud máte asistenční službu jako součást vašeho pojištění nebo servisu značky vozu,  prověřte dopředu podmínky, abyste věděli, na co všechno máte přesně v případě potřeby nárok (odtah, přistavení náhradního vozu, ubytování atd.) a rovnou zkontrolujte platnost pojistky, zelené karty a řidičského průkazu všech, kdo budou po cestě řídit.
Při cestě autem si můžete dopředu zajistit i dálniční známku v některých cílových i tranzitních zemích. Prodejní místa ÚAMK pak najdete ZDE.  Moc se mi to osvědčilo, vyhnuli jsme se tak nejedné frontě i situaci, kdy byla známka vyprodaná a museli jsme si pořídit dražší typ na delší časový úsek, než bylo potřeba.

Zajistěte si včas také směnu korun za cílovou měnu a nachystejte si dostatek drobných, ať nemusíte kvůli chybějícímu euro na WC nebo tranzitní poplatek běhat někde u benzínky v půl páté ráno s pětiseteurovou bankovkou v ruce a prosit (mmch. mně takhle podobně už jednou jeden filuta v arabské části Jeruzaléma sice ochotně rozměnil, ale vrátil mi neplatnou stodolarovku, která už byla stažena z oběhu).
Pokud rozhodíte sítě u přátel a příbuzných, kteří už se z dovolených vrátili, můžete nasbírat slušný měšec často i výhodným kurzem, protože lidé se drobných rádi zbavují (vy si je ale po návratu pěkně roztřídíte a přepočítáte, vložíte do pytlíčku se zipem a označíte a až pojedete na služebku nebo zimní dovolenou, budete mít drobné už zase pěkně po ruce).

A v neposlední řadě si objednejte termín sjednání cestovního pojištění nebo připojištění (můžete zařídit i online, ale já preferuju osobní jednání, dá se vydyndat sleva a na místě klást všechny možné i nemožné otázky ohledně plnění. Proto také doporučuji si termín os. schůzky zajistit včas, kvůli dovoleným druhých. Online se pak dá uzavřít a zaplatit těsně před odjezdem) a ujistěte se přitom, že máte platné i pojištění domácnosti a nemovitosti, pan Murphy a jeho zákony si totiž dovolenou nevybírají a úřadují non-stop... ;)


Program pobytu
Tak. Hlavní náležitosti bychom probrali a můžeme začít plánovat program pobytu. Zagooglujte a sepište si v bodech zajímavé cíle, akce a atrakce, které se v destinaci nabízejí. Ne že bych vám upírala právo na volný program ad hoc, ale abychom předešli pozdějšímu rozladění, je třeba zajistit si dopředu i některé detaily, i ty, které se nyní na první pohled zdají zbytečné.
Udělejte proto nad seznámkem poradu s rodinou nebo dalšími "účastníky zájezdu" a sdělte si navzájem své představy a očekávání, která od vybrané destinace máte a dohodněte se, co všechno z nabízených akcí spolu budete chtít absolvovat. Bude nejen příjemné mít alespoň přibližnou kostru společného programu a jednotlivé body, na které se můžete začít těšit, ale především budete moci včas zajistit některé z nich. To se týká například včasné rezervace vozu v místní autopůjčovně, sportovního vybavení nebo stolu ve vyhlášené taverně.
Jen tak se vám nestane, že při příchodu do rentcaru zjistíte, že na vaši sedmičlenou rodinu vyzbyla už jen postarší Corsa s motorem o obsahu 1.1, nebo vůz bez klimatizace, na pantátu čeká stylový dámský bicykl v neonově růžové barvě (což je ale zase potenciálně vděčný materiál do rodinného alba a pro kolegy na FB...), dětské cyklovozíky jsou rozebrané a na stůl v restauraci se čeká fronta jako na banány.


Naštěstí není rok '83 jako v crazy komedii Bláznivá dovolená, ze které pochází situační snímek výše a můžeme si dostatečně dopředu všechno ověřit, pročíst recenze a doporučení druhých, vše zajistit, zarezervovat, případně zaplatit, vytisknout a eliminovat riziko nepříjemných překvápek!
Proto si poznamenejte některé vaše cíle a dostatečně včas udělejte, co je v tomto ohledu potřeba.
Zároveň si rozdělte kompetence a jednotlivé úkoly - všechno samosebou nemusí ležet na bedrech jen jednoho člověka!

Přináším vám i první checklist, upravujte a používejte ke své potřebě a odškrtávejte! :)

Uvidíte, že po kompletaci hlavních náležitostí a potvrzení prvních rezervací budete mít mnohem lepší pocit a s každou odškrtnutou položkou se budete těšit ještě víc :)

2 komentáře:

  1. Už několik let jezdíme na dovolenou na tchánovu chatu.
    Můj seznam funguje už několik let, jen doplňuju co navíc a co nemusí být a co je absolutně zbytečné..
    Plánuju hlavně, co se bude vařit, aby to bylo co nejsnazší, většinou ve večer oheň, tak se opékají a grilují různé dobrůtky, takže hlavně maso a dostatek pečiva, pití, vajec a zeleniny.
    Co jsou dcery starší, můj seznam je poloviční, zato ten jejich je snad pětinásobný a vozí sebou "strašně důležité" věci, které nakonec často nepotřebují... Naštěstí je v autě místa dost a není to až tak daleko od nás..
    Pomalu je to dovolená hlavně pro manžela-chodí na houby, rybaří,prostě odpočine od práce, starší dceru tohle baví také,, mě a mladší už moc ne, já tam tedy vytahnu háčkování nebo pletení , knížky,,,psa vezeme sebou (-takže chodím na dlouhé procházky-) stejně jako morče a křečka, letos i zakrslého králika,,,, ml.dcera sedí- chodí s mobilem v ruce. Ale už má domluvené návštěvy stejně jako loni, tak jí ten týden uteče, ani nebude vědět jak, hlavně pokud se dostaví jistá osoba :)..

    OdpovědětVymazat
  2. Rozumím, takže letos s sebou i brokovnici :)))

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.