úterý 10. března 2015

Organizační série - Den 27. Recepty a kuchařky

Za okny se rodí krásný nový den a s ním přichází i 27. díl Organizační série.







Dnes je úterý, dle FlyLady je na programu Den plánování a tak se nám hodí alespoň naplánovat si, jak zefektivnit náš způsob, jakým máme uložené své kuchařské know how.



Výjimečně vás nebudu nutit zbavovat se vašich pokladů. Sama vím, že kuchařky a ohmatané pocákané sešity, které zakládaly a poctivě vedly naše babičky a maminky úhledným drobným písmem, mají velkou hodnotu. Na internetu je nespočet kuchařských serverů s tisíci receptů v databázi, ale našim kuchařským pokladům se nevyrovnají.
Zároveň ale - alespoň v mém případě - bývá poněkud komplikované před vařením všemi těmi knihami a sešity procházet, natož je dál opotřebovávat. Řešením se mi stal vlastní sešit, resp. desky s kroužkovou vazbou, kam si ukládám kopie svých oblíbených receptů, tisknu si i ty z internetu (není jistota, že nějaký předpis najdu na svém místě i příště), vpisuju vlastní poznámky (jako např. autorka zlomyslně kecá, 45 minut je moc, stačí 30!) a desky mám vždy po ruce v polici nad plotnou. Jsou plastové a tudíž omyvatelné (tentokrát sláva umělecké hmotě!) a obsah je rovněž chráněn silnými hladkými závěsnými a omyvatelnými PVC obaly (kupuji Bantex). Používám tři formáty, standardní  A4 velikost, dále A4 se dvěma kapsami, a A4 se čtyřmi kapsami (na fotografie) které umožňují uložit několik receptů na jednu stranu, hodí se třeba na ústřižky z časopisů nebo stránky z menších kuchařek. 

Když si obsah takto dále přehledně rozdělíte na sekce, budete mít po ruce své nejoblíbenější recepty v praktickém balení, nebudete muset zapínat komp ani hledat v knihách a vystavovat obojí (notebook i knihy) potřísnění.
Zároveň ušetříte místo, kuchařky můžete dát do knihovničky nebo na jiné méně exponované místo, než je vaše kuchyně.

Zkuste a uvidíte!

Krásné ráno od šálku kávy vám přeji..... :)

TD

3 komentáře:

  1. Dobrý den, dají se obaly Bantex koupit někde v kamenném obchodě, nebo je kupujete jenom na internetu? :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, svoje kupuju v DBK na Budějovické v Praze. Ale už jsem je tak rok nedokupovala, doufám, že tam ještě budou.
      Hezký den :)

      Vymazat
    2. PS: mají je tam v papírnictví v -1.p. :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.