pátek 16. ledna 2015

Vánoce, Vánoce...

Minulý týden jsem vás žádala o sundání vánoční výzdoby a odstrojení stromku. Ozdoby a řetězy  jsme hned uložili do krabic k tomu určených a uložili na své místo.
Vánoční mix - shluk došlých PF a přání,  svíčky a svícínky, drobné dekorace a další tematicky laděné drobnosti jsme dali dočasně do krabice "vánoční mix" a je čas, abychom se k tomu vrátili a tuto krabici vytřídili a uložili.



Je zcela na vás, jestli si tuto aktivitu necháte jako mimořádný úkol na víkend, nebo na středu, kdy máme Antiprokrastinační (tedy "antiodkládací") den, ale udělejte to, nebo aspoň pak neříkejte, že jsem vám to neříkala, až budete za  11 měsíců něco hledat (a najdete to v létě 2017 ;)).

Proberte se mixem a nechte jen to, co používáte na Vánoce každý rok, nebo rozhodně používat budete i za rok. To znamená zvážit, jestli to vydrží další rok skladování - zkontrolujte proto datum spotřeby u prskavek a pyrotechniky, umělého sněhu ve spreji, vyhoďte ozdobné perníčky - vím, jsou krásné, voní a někomu daly práci, ale během roku mohou dát práci resp. pracovní příležitost i několika generacím molů a další drobné havěti.
Zvažte, jestli by vaší kuchyni kapacitně neulevilo, kdybyste dali pryč všechna tvořítka a formičky na vánoční cukroví, totéž se týká třeba i svátečního porcelánového servisu nebo nápojového skla. Možná byste měli o starost míň, kdybyste je nemuseli pravidelně otírat od prachu a také se vám může uvolnit spousta místa, pokud svoje sváteční poklady pečlivě zabalíte a budete vytahovat jen 1-2x do roka. Samozřejmě pokud se na servis rádi díváte a pečujete o něj s láskou, tak je moje doporučení bezpředmětné - dávám jen podnět k zamyšlení.

Dále byste mohli vyčistit vánoční svícny od případného vosku - za rok vprostřed předvánočních příprav oceníte, když je najdete čisté připravené k použití. Vyhoďte všechny prohořelé svíčky, nechte jen ty opravdu pěkné a zachovalé, uložte zabalené tak, aby se nepodrápal povrch a byly dál od zdroje tepla.
Uložte vánočně laděný balicí papír, není důvod, abyste na něj naráželi dalších 11 měsíců. Pokud vždy balíte do jednotného motivu, který se každoročně mění a papír s největší pravděpodobností budete za rok kupovat znovu, vyhoďte letošní zbytky rovnou, protože beztak to časem budete muset udělat :)

Vyhoďte všechna PF, nechte si jen ta, která pro vás představují mimořádnou citovou hodnotu a archivujte je.
Před vyhozením si možná budete chtít udělat poznámku u lidí, od kterých jste dostali letos přání poprvé a zahrnout je tak do vašeho rozesílacího seznamu. A naopak, možná budete chtít ze seznamu vyškrtnout někoho, kdo pár let nijak nereaguje a neopětuje vaše přání (to se ovšem netýká vašeho zubaře, psychiatra, tchýně a učitelky vašeho dítěte :D Víte co mám na mysli - škrtnout známé, kteří se neozvou, nereagují a možná se odstěhovali, takže vaše snaha popřát jim šťastné a veselé ani není zaznamenána). Nejsme v Americe a neobesíláme 300 lidí, takže nám i tohle půjde rychle, ale doporučuji nepodcenit to, protože i v mnohem menším měřítku se lehce vyskytne šotek a je to škoda. Seznam si dejte na stranu.

Krabici nebo přepravku s vánočními věcmi zavřete, označte zřetelně její obsah (nestačí "VÁNOCE", napište v bodech co uvnitř najdete, nespoléhejte se, že to za pár měsíců vysypete jako vyjmenovaná slova po Z!) a uložte do vašich úložných prostor - komory, sklepa, garáže, půdy atd.



A nyní si vemte novou archivační složku a založte si do ní základní informace kolem vašich Vánoc a to hned teď, ještě v době, kdy máte jejich průběh celkem čerstvě v paměti. V listopadu bude pozdě, i v říjnu bude pozdě!

Tato složka bude mít několik sekcí:

Harmonogram
Zamyslete se a poznamejte si, co se vám organizačně letos osvědčilo a co naopak velmi drhlo a tyto postřehy si zaneste do poznámek, abyste z nich mohli za necelý rok čerpat a vycházet.

PF (novoročenky, vánoční pozdravy)
Dále editujte (příp. sestavte) a uložte rozesílací seznam vašich PF. Vzorek PF doporučuji přiložit, abyste se v motivech neopakovali, ať už PF vlastnoručně vyrábíte nebo kupujete, stává se to.

Dárky
Pokud jste ještě nevyhodili, doporučuji uchovat si seznam dárků, které jste letos pořizovali. Opět vám to pomůže se orientovat, abyste se neopakovali. Doporučuji zvláště v případě, že máte 6 neteří nebo 8 synovců blízké věkové kategorie. Stejně tak se vyhnete drobnému faux pas, když dáte otci stejný díl Hercula Poirota jako loni ;) K seznamu přiložte i účtenky od dárků, budou se vám tak lépe dohledávat, pokud vás později obdarovaný vyhledá s tím, že na jeho dárku se vyskytla vada a rád by ji vyreklamoval.

Recepty a cukroví
Zaznamenejte si, které druhy cukroví měly úspěch a zmizely jako první, které naopak a které vám daly tolik práce nebo se nedařily, takže se jim příště vyhnete nebo je uděláte jinak. Nespoléhejte, že si tyto detaily za rok vybavíte. Vytiskněte si osvědčené vánoční recepty teď, protože za rok už je nemusíte na nějakém serveru dohledat. Založte si pečlivě i rodinný recept na štěpánskou pečeni, který jste vydyndali na tetičce.


http://christmasplanner.com

Hotovo! Máte základ svého vánočního šanonu! Ještě to nedoceníte, kroutíte hlavou a myslíte si, že jsem hned poránu pod vlivem, nebo už jsem omámena výpary úklidové chemie, že jo? Ale počkejte ;) Založte si někam tuto složku, vrátíme se k ní zhruba v půlce listopadu, dodám vám k tomu ke stažení pár pdf a letošní Vánoce vystrojíme v klidu, tak, aby všechno klaplo bez nervů a stresů a dva dny před Štědrým dnem jsme seděli na punči s přáteli nebo (dámy) ležely na kosmetice a nechaly se mmmmasírovat, zatímco venku za výlohou budou šílet lidi s nákupními taškami a v oknech viset zchvácené hospodyně s hadrem :) Ha! Haleluja!

Rolničky, rolničky....

4 komentáře:

  1. Tak to je super, jdu to hned udělat, protože vánoce jsou pro mě vždycky hroznej záhul :(
    A děkuji i za další super tipy, moc mi to pomáhá a začíná to tu konečně nějak vypadat, i manžel už si všimnul jak to tu prokouklo! :)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mám radost, že si i muž všiml, to už musí být sakra změna! :)
    Ať nadšení vydrží :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jste úžasná s jakou lehkostí a zároveň přesností vše popisujete, jak poVánoční organizaci, tak i další články, nesnáším internet a když do něj někdo furt čučí, ale na váš příspěvek v mailu a další články si každý den čas najdu a moc se těším na přečtení, protože si přijdu že z té rutiny a zároveň blbinec na rodičáku se musím dozajista zbláznit, ale vy mě vždy přesvědčíte o tom že život má dnes jasný úkol a vlastně vše je pohoda, protože se tím po malých kouskách prokoušu. Díky za to co děláte a moc vám fandím. Díky, Lucka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucko, děkuji za krásný komentář. Ať se Vám daří vše zvládat v pohodě.
      Fi ♥

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.